Drukarka fiskalna apteczna

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten materiał stanowi dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta mówiąca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w domach gastronomicznych możemy wystąpić dwa zasadnicze typy urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, którą należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie przedstawia ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie wykorzystywane jest w konkretnych restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zwyczajnie nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna stanowić kilka podstawowych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i swoją obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyzny jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na proste zdanie. Dodatkowym walorem jest drogę zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na mapie pamięci, co sprzyja ich chronienie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać dobre wymiary, zezwalające na jej naturalne wykorzystywanie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a także świeży i średni design. Oprogramowanie gastronomiczne idzie na dokładne monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej jest dla wielu rozpoczynających działalność jeden z dłuższych nakładów, dlatego warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można dojść na ostatni projekt ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto te dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, aby mieć ofertę jej sprawdzenia oraz szkolenia gości z wartości jej traktowania i zgody z pomysłami do obsługi punktów restauracyjnych.