Lokal gastronomiczny jelenia gora

Każdy dom gastronomiczny wcześnie czy później stoi przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla znaczniejszej dawki ludzi. Przy czym porcje powinny być dodatkowe takie indywidualne i wyprodukowane w jak najbliższym czasie aby uniknąć strat smaku wynikających z dalekiego przechowywania.

Na wesele nowoczesna metoda rozwiązała tenże punkt oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone wewnątrz noże nacinając mięso dodają jego soczystość bez utrat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają także na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przesuwa się na podniesienie poziomu czystości w pomieszczeniu książce. Na placu wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, dzielące się przede każdym napędem, mocą produkcyjną i dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwykle z użytych materiałów, producenta i zastosowanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to prawe urządzenie przeznaczone przede każdym do celu prywatnego i drobnej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Dużą cechą tego gatunku urządzeń jest niewielka ilość zajmowanego miejsca, jednak z powodu dość dużej (od jakiś 800 do 10 tys. zł) ceny mogą sprzedawać się nieopłacalne dla swoich użytkowników. Cechą jest znacząco niższa moc przerobowa w zderzeniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to organizacja dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej walce z ostrzami kierowane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli człowieka do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem robi się być sztuka operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten typ urządzenia zajmuje coś bardzo miejsca niż tradycyjny odpowiednik i wysoka opłata (z ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest wielką przeszkodą do świętowania jej w warunkach domowych.